freemdefogels@gmail.com

Wintereditie fff 18, 19 en 20 december 2015

Brabantse Dorpen Derby: Den Hout op TV

– Op 24 oktober, 14 november en 5 december is Den Hout te zien in de uitzendingen over de finalisten van de Brabantse Dorpen Derby bij Omroep Brabant. De Derby is een leefbaarheidswedstrijd van de provincie Noord-Brabant, met dit jaar als thema Cultuur. Negen dorpen, met elk een deskundige coach, zetten zich in om de leefbaarheid van hun dorp te verbeteren met een project rondom cultuur in de meest brede zin van het woord. Den Hout is een van de finalisten. Sinds de start van de serie (19 september) kan iedereen ook stemmen op het project uit Den Hout, het Freemde Fogel Festival.

In de eerste uitzending werden de finalisten van 2015 voorgesteld. In de tweede uitzending (zaterdag 26 september) is terug gekeken op hoe het de winnaars van de eerste drie edities is vergaan. Daarna worden negen weken lang iedere week steeds drie dorpen in beeld gebracht. Op 24 oktober is Den Hout voor de eerste keer aan de beurt, in een uitzending waarin ook Heeswijk-Dinther en Nispen voorbij komen. De uitzendingen zijn steeds zaterdag om 19.00 uur te zien, en worden elk uur herhaald tot zondag 18.30 uur.

Freemde Fogel Festival
In het midden van Den Hout ligt De Heuvel, een klein openbaar toegankelijk landgoed dat gezamenlijk bezit is van omwonenden. Dit jaar wordt Den Hout tweemaal (met een zomer- én wintereditie) omgetoverd tot het Freemde Fogel Paradijs. Onder de bomen van de Houtse Heuvel houden plaatselijke fanatieke Fogels het Freemde Fogel Festival met verschillende activiteiten. Het festival is bedoeld om talenten van inwoners, ondernemers, muzikanten en artiesten uit het dorp en uit de buurt een podium te bieden. Het Freemde Fogel Festival is voor jong en oud. Het project heeft Joost Heijthuijsen als coach.

Enthousiasme
De negen finalisten zijn door een deskundige jury gekozen uit 92 aanmeldingen. Gedeputeerde en juryvoorzitter Henri Swinkels: “Ik heb onlangs met de andere juryleden de negen projecten bezocht. We zijn onder de indruk van hoe hard er wordt gewerkt en wat al die enthousiaste mensen allemaal teweeg brengen in hun dorp.”

Stemmen
Tussen 19 september en 6 december kan iedereen via Facebook en www.brabant.nl/dorpenderby stemmen op zijn favoriet. Op 12 december vindt de ontknoping plaats tijdens een grote live tv finale.
De acht andere Brabantse dorpen naast Den Hout zijn: Gilze, Heeswijk-Dinther, Heeze, Nispen, Ravenstein, Sint-Agatha, Sterksel en Stevensbeek.

Finale
De ranking van de nummer 1 tot en met 9, die op 12 december bekend wordt gemaakt tijdens de finale, wordt voor 60% bepaald door de jury en voor 40% door de publieksstemmen. Voor de top 3 kan tijdens de uitzending door de kijker ge-sms’t en gebeld worden. Deze stemmen bepalen dan voor 100% wie de winnaar van de Dorpen Derby 2015 wordt! En wie er dus met € 25.000, € 12.500 en € 7.500 naar huis gaat. Met deze prijzen kunnen de dorpen echt een verschil maken voor de leefbaarheid.


Recent Images Plugin developed by YD